Goede voornemens?

Goede voornemens

Zodra het nieuwe jaar begint hebben we ze weer massaal…….goede voornemens…..
Stoppen met roken, gezonder leven, dingen anders aanpakken of afvallen….
We “hopen” dan dat het dit jaar gaat lukken allemaal…..we gaan ons best doen.

1 ding hebben al deze voornemens met elkaar gemeen…. Het zijn dromen welke we hopen dat ze uit gaan komen.

En die dromen dat is waar ik het over wil hebben…..

Zoals jullie weten, ik vecht al jaren (een jaar of 30 ongeveer) tegen mijn overgewicht, en ieder jaar deed ik het weer…. Een goed voornemen hebben om af te vallen.…. maar er waren er inmiddels al zoveel mislukt….en dan toch maar WEER een nieuwe poging wagen.
En van al die pogingen werd ik nogal moedeloos, ik had geen vertrouwen meer in mijn kunnen om het te laten slagen….. mijn “state of mind” beïnvloedde eigenlijk al de uitkomst…. Mislukking nummer zoveel, voordat ik zelfs al was begonnen.

Wat ik echter niet genoeg deed was dromen…. Dromen over hoe het zou zijn als ik mijn doel WEL zou behalen….
Hoe zou ik er dan uitzien, hoe zou ik me dan voelen, wat voor kleren zou ik dan dragen, hoe zouden anderen mij zien, wat zou ik dan allemaal wel kunnen wat ik nu niet kan….

Durven dromen is wat belangrijk is….. en dat is ook meteen het grootste probleem denk ik..
Mensen dromen te weinig, we zijn een nuchtere maatschappij… “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”
We ontmoedigen onszelf al voordat we begonnen zijn….. en als we het zelf niet doen, dan doen anderen het wel voor ons…
Allemaal nooduitgangen voor als het moeilijk wordt “zie je nou wel, ik dacht het al dat het weer niet zou lukken” en daarmee heb je een geweldig excuus om te stoppen en heb je het zelf nog goed ingeschat ook..…… mensen die zo van te voren al denken en praten hebben geen duidelijke droom, hebben daar geen emotie bij, remmen zichzelf al af voordat ze begonnen zijn….
En hoe jammer is dit !!!!

Er zijn en aantal redenen waarom mensen zichzelf weerhouden:

* Je denkt dat je het niet kunt, en verzint ook allerlei aannemelijke redenen waarom je dat niet kan….
* Je denkt dat je er geen tijd voor hebt, stelt andere prioriteiten boven jezelf en laat ook dat heel aannemelijk klinken
* Je denkt dat het (te) veel geld gaat kosten, en ja geld aan jezelf uitgeven is natuurlijk niet goed…
* Je bent bang voor de reacties van anderen…… en daarbij anderen vinden het een goed excuus voor zichzelf om ook te kunnen snacken als jij ook “gezellig” meedoet, en dan vinden ze je veel aardiger toch??
* Je bent bang dat je zult slagen en je veilige wereld zal veranderen. Immers niet alle vriendschappen zijn bestand tegen persoonlijke groei…. En stel nou dat men dan ook nog eens dingen van jou gaat verwachten als je zo succesvol bent?

Alle redenen draaien om dezelfde emotie: angst. Angst dat je aan iets begint dat groter is dan jij. Je bent bang om te falen. Je bent bang dat anderen iets negatiefs over je zeggen of vinden. Maar onderschat ook de angst om te slagen niet. Want stel nou dat jij wel al dat gewicht kwijtraakt? Stel nou dat je die fantastische baan vindt en iedereen verwacht ineens veel meer van je? Wat nou als je eindelijk je droompartner ontmoet en jij voldoet niet? Wat dan?

Het is ook net alsof we ons een beetje schamen voor wat we dromen…. Bang zijn wat anderen zullen zeggen als het (weer) niet lukt, of dat ze het egoïstisch vinden, of dat ze het belachelijk vinden omdat je voor hen goed bent zoals je bent… bang voor falen en afwijzing.
En dat is handelen vanuit ANGST.

Dus angst is wat ons tegenhoudt om onze dromen te volgen…
En dat wat een ander zegt om jou te demotiveren komt veelal ook voort uit de angst van de ander dat het jou wel lukt en welk excuus hebben zij dan nog om niet óók te slagen….
Als jij het wel kan en zij niet… ben jij dan beter dan zij zijn?? OEI dat is confronterend….
Nee dan kunnen ze jou beter overtuigen dat “een keer zondigen best mag” dat “je dat lekkers ECHT verdiend hebt” of dat “je niet zo ongezellig moet doen”
Vraag jezelf eens af welk voordeel een ander heeft als jij je droom niet behaald?
Welke reden heeft een ander om jou niet te steunen?
Wellicht zijn ze zich niet bewust dat ze jou niet helpen? Bespreek het eens met ze!

Wat we eigenlijk niet beseffen is dat het mogen dromen juist positief is, het najagen van dromen brengt je verder dan dat je in je comfortzone blijft zitten….

Het geeft hoop, het is een prettig gevoel….je inspireert anderen om ook te dromen en de regie over hun leven te pakken, Het geeft zelfvertrouwen ook.
En het ergste wat er kan gebeuren is dat je je doel niet behaald…
De meest kostbare lessen leer je door keer op keer te falen! Zie ze als lessen hoe je het anders kan aanpakken en ga gewoon verder!
Want zeg nou zelf… wat gaat je verder brengen? Proberen, falen en je aanpak bijstellen…. Of het überhaupt niet eens proberen?

Wat ik mensen adviseer is om steeds 1 stap uit hun comfortzone te zetten….
Vaak is onze focus te beperkt.
Stel je zit niet naar je zin op je werk, je bent daardoor onzeker geworden…. Hebt wellicht net als ik ooit een burnout gekregen en je weet het allemaal niet zo goed meer?
Je werkomgeving is niet altijd iets waar jij veel invloed op uit kan oefenen…. Je kan dat beklemmend ervaren en het kost je heel erg veel energie.

Kijk dan eens naar dat wat je wel kan….. ben je bv goed in een sport? Wat zou daarin een uitdaging zijn?
Wil je altijd al een marathon lopen bv?
Laten we dan eens starten met te kijken naar wat je daarvoor nodig hebt..
We kunnen naar je voeding te kijken, en naar hoe sportief je nu bent, hoeveel tijd mag jij voor jezelf claimen om te sporten, hoe belangrijk is jouw droom, welke angst weerhoud jou?

Maar vooral laten we eens kijken naar wat jij nu al GOED doet?
Wat zijn jouw sterke punten?
Je vindt het dus leuk om hard te lopen, Oké, begin eens met 1x per week extra…. Of zoek een leuke hardloop wedstrijd in de buurt, samen is altijd leuker dan alleen. Neem een kleine stap, wellicht stimuleert het jou om in het bos te lopen of juist op het strand… zoek die omgeving op die jou stimuleert. Ga niet meteen als een malle aan de bak voor het einddoel.

Goed je hebt het voor elkaar om 1x per week meer te trainen, goed gedaan!…. Dan dan gaan we nu bv de afstand op de trainingsdagen vergroten…..

Kan je dat ook, dan heb je al 2 grenzen verlegd…… dan zal je ws wel trots zijn op jezelf of niet?

Als je dat kan, dan kan je ook nog een extra training of wellicht kan je anderen stimuleren met jouw plan mee te doen…. Inspireer anderen, daarvan groeit je zelfvertrouwen ook….
Misschien is het een eye opener om eens te leren hoe je door middel van voeding je sportprestaties of herstel kan verbeteren?
Allemaal kleine stappen die jou helpen en die te overzien zijn om uiteindelijk je droom waar te gaan maken.

En uiteindelijk ga je het gewoon doen…. Ga voor jouw droom… de marathon!

Stel nou heh…. Jij hebt het gehaal, stel ….dat jij dat voor elkaar hebt gekregen….
Denk je niet dat als je dat kan….. dat je dan heel veel andere obstakels in je leven ook kan overwinnen?? Ook stapje voor stapje…..
Zou je dan ook die opleiding aan kunnen welke je voor je nieuwe job nodig hebt? Of durf je toch de stap te nemen om te solliciteren voor die leuke baan die je op het oog hebt? Je hebt nu immers meer vertrouwen in jezelf gekregen.
Ik denk van wel namelijk.

Het mooie van persoonlijke groei is, je kan het ontwikkelen met de punten waar je al sterk in bent door gewoon jezelf op dat vlak te overstijgen….
En met iedere kleine stap die je behaald, kan je een volgende uitdaging aan…. Je hoeft niet meteen je einddoel te kunnen, je mag de tijd nemen om deze competenties te ontwikkelen…..
Hoeveel makkelijker is het om 1x per week extra te gaan trainen t.o.v. meteen een marathon te gaan lopen.

Zo werkt het ook met het werken met Herbalife voor mij…..
Ik wil afslanken….. dat is niet makkelijk…. Dus als ik mezelf op andere vlakken ontwikkel dan ontwikkel ik ook mijn persoonlijkheid…. Mijn zelfvertrouwen, en uiteindelijk beïnvloed ik daarmee het eindresultaat.
Ik heb als regel dat als mensen mij iets vragen waar ik tegenop zie om te doen…. Dat ik eerst JA zeg en dat ik daarna wel kijk hoe ik het ga doen….. maar ik ga er wel voor, simpelweg omdat een serieuze poging wagen mij verder brengt dan het niet proberen.

Zo heb ik dus al voor een zaal een training gegeven…. Zo heb ik al kwalificaties gehaald, zo heb ik al een fitclub gestart…. Zo heb ik een eigen bedrijf opgezet…. Ik overwin steeds weer kleine drempels….
Allemaal dingen waar van ik het mezelf echt niet zag doen… ik verdween liever in een gat in de aarde dan dat ik in de spotlight zou staan….
Maar door mezelf toch elke keer te dwingen op te staan en mijn verhaal te delen…. Door eerst te doen en daarna pas bang te worden, heb ik heel veel kleine stapjes behaald waardoor ik al veel doelen heb gehaald….
En zo ga ik dit jaar ook mijn persoonlijke doelen behalen, gewoon omdat het de hoogste tijd is en ik eraan toe ben!
Ik zie mezelf al zoals ik wil zijn, ik ga er alleen het werk nog voor doen.

Ik hoop dat jullie allemaal gaan dromen….. mooie grote dromen….. zo mooi en groot mogelijk en werk deze uit op een dromenbord…. En kijk er elke dag naar…… elke dag zonder oordelen, zonder angst…. En zeg JA tegen het leven, en tegen jezelf!

share

Nog geen berichten.

Laat een bericht achter

*