Ontbijt – de belangrijkste maaltijd van de dag

Na de 10 tot 12 uur ’s nachts zonder voedsel, zijn de energiereserves laag en je lichaam en hersenen hebben brandstof nodig. Wat u kiest om te eten bij het ontbijt kan van invloed zijn op uw humeur, lichamelijke en geestelijke prestaties, uw gewicht en uw algemene en lange termijn gezondheid.

De meeste voedingsdeskundigen beoordelen het ontbijt als de belangrijkste maaltijd van de dag. Onderzoekers in Nottingham hebben de effecten onderzocht van het overslaan van het ontbijt op het energiemetabolisme en hebben geconstateerd dat overslaan van het ontbijt heeft geleid tot een hogere cholesterol en lagere insulinegevoeligheid, beiden risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Het ontbijt kan helpen bij gewichtsbeheersing
Als u het ontbijt overslaat, heeft u veel meer kans om de loop van de morgen honger te krijgen en te grijpen naar een snack dat hoog is in calorieën en vet, maar laag in voedingsstoffen en vezels. Studies tonen aan dat kinderen die regelmatig een ontbijt eten op basis van granen, gezonder zijn en minder kans hebben op overgewicht. Tieners die meer dan vijf keer per week ontbijtgranen aten, hadden een lager gewicht, kleinere tailleomvang en een lagere bloedsuikerspiegel, dan tieners die zelden ontbijtgranen aten. Onderzoek onder volwassenen geeft aan dat mensen die ontbijten meer kans hebben om het ideale gewicht te hebben, dan mensen die het ontbijt overslaan.

Het ontbijt kan de hersenen een boost geven
Verschillende studies hebben aangetoond dat kinderen die het ontbijt overslaan in de ochtend minder goed zijn in probleemoplossende taken. Spreekvaardigheid, creativiteit en het vermogen om nieuw verworven feiten te herinneren zijn eveneens beïnvloed. Meer dan 1300 kinderen hebben deelgenomen aan een online onderzoek uitgevoerd door een vooraanstaande cognitieve onderzoekseenheid, Cognitive Drug Research Ltd, als onderdeel van Farmhouse Breakfast Week 2004. De resultaten toonden duidelijk aan dat kinderen die ontbijten hogere cognitieve functies hebben en dus beter kunnen opletten en sneller reageren op bepaalde taken. Docenten in Schotland meldden dat de concentratie in de klas was verbeterd als gevolg van de invoering van ontbijtclubs, terwijl de kinderen zeiden dat ze daardoor meer plezier op school hadden. Maar het zijn niet alleen de kinderen die minder goed presteren als ze het ontbijt overslaan, andere studies geven aan dat volwassenen die ontbijten vaak sneller werken, minder fouten maken in logica testen en dat ze een beter geheugen hebben in vergelijking met mensen die niet ontbijten.

Een gezond, evenwichtig ontbijt biedt noodzakelijke voedingsstoffen
Het ontbijt levert een belangrijke impuls aan onze inname van vitaminen, mineralen en vezels, en uit onderzoek blijkt, dat het moeilijk kan zijn om de inname van deze voedingsstoffen in te halen als u het ontbijt mist. Mensen die ontbijten, hebben meer kans te voldoen aan de benodigde inname van ijzer, calcium en B-vitamines dan degenen die het ontbijt overslaan.

Ontbijt houdt ons gelukkig en gezond
Uit een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Cardiff blijkt dat mensen die ontbijten minder vaak last hebben van verkoudheid en griep. Studies uitgevoerd aan de Universiteit van Bristol hebben de ontbijtgewoonten onderzocht van 126 vrijwilligers in de leeftijd tussen 20 en 79 en hebben hun geestelijke gezondheid beoordeeld. Uit de resultaten bleek dat, zelfs rekening houdend met het feit
dat de ontbijteters vaak een gezondere levensstijl hebben, degenen die elke dag ontbijt aten, minder depressief waren, minder emotioneel belast en een lagere mate van stressgevoeligheid hadden in vergelijking met degenen die de eerste maaltijd van de dag overslaan.

Bron: http://www.hgca.com