8 stappen tot succes, hoe behaal jij je doel?

stappen tot succes

8 Stappen tot Succes

Het is alweer dag 97 van de 100….sporten en bewegen gaat gestaagd…. over een paar dagen schrijf ik uitgebreid mijn eind blog hierover.

Deze keer wil ik het hebben over het stellen van doelen, nu is dat veelal niet zo moeilijk…. we weten immers allemaal wel wat we willen….
We willen fitter zijn…
We willen slanker zijn….
We willen meer spiermassa….

Maar dan komt het aan op wat we moeten doen en laten om deze doelen te behalen….
En daar gaat het veelal mis heb ik gemerkt.
Veel mensen kunnen niet overzien hoeveel werk ze moeten verzetten om een doel te behalen.

We kunnen stellen dat des te grotere prioriteit jouw doel is, des te meer resultaat zal je hebben.

Omdat veel mensen het geheel niet overzien, vervallen zij in het dan maar niets doen…..
Ze weten niet waar ze moeten beginnen, ze weten niet hoe ze het in moeten passen in hun leven…. en ze verzanden in een soort van moedeloosheid bij het idee al aan al dat werk…..
En ze komen niet verder dan “ja ik zou ook meer moeten sporten, of ja ik zou ook eens op dieet moeten”

Hoe begin je nu eigenlijk met het behalen van je doel?

stappen tot succes

Dat is heel simpel…. je begint met deze 8 stappen tot succes.

Stap 1

Stel je doel!
Wat wil je eigenlijk behalen, durf te dromen!

Stap 2

Benoem je winst als je jouw doel behaalt (welke emotie zit er onder) (zie mijn vorige blog over motivatie)
Waarom is dat zo belangrijk? Welke emotie zit daarachter, want veelal gaat het helemaal niet om de kilo”s die je kwijt raakt, maar wel hoe jij je zou voelen als je fitter en vitaler bent en je hebt na hard werken ook je doel behaald…..

stap 3

Bedenk hoe je het aan gaat pakken…. wat kan je doen om je doel te behalen.
Wat vind je leuk om te doen?, wat kan je goed?, welke positieve factoren/eigenschappen heb jij die jou gaan helpen om jouw doel te bereiken?

Kan je bijvoorbeeld goed hardlopen dan kan je daar iets mee…. dat kan je prima uitbreiden met bijvoorbeeld een bootcamp om meer spiergroepen te trainen.
Ben je niet zo mobiel maar kan je wel zwemmen…. dan kan je met aqua-fitness bijvoorbeeld ook meer spiergroepen trainen….

Hou je van koken… dan kan je echt meer diepgang geven aan je maaltijden en hoe je die zo lekker mogelijk en zo gezond mogelijk op tafel gaat zetten….
Wellicht stimuleert het je dan ook om die wijsheid en die vaardigheden met anderen te delen…. als je mensen helpt dan zal je zelf namelijk ook veel meer de motivatie vast kunnen houden.

En zo kan je eigenlijk heel veel positieve eigenschappen bedenken die helpend zijn….. helpende factoren…

En waarom alleen de positieve factoren benoemen?
Omdat je aan de belemmerende factoren niets hebt om je doel te bereiken…. dat zijn namelijk de factoren die je hebben gebracht waar je nu bent en waarom je nu iets aan je welzijn wilt gaan doen toch?

Stap 4

Prioriteiten stellen… dat is een lastige want hier zitten veel mensen vast in patronen en denkbeelden die niet helpend zijn voor het behalen van hun doel…

Des te groter en belangrijker jij je doel maakt, dus hoe meer jij uitgewerkt hebt welke onderliggende emotie er schuilt in het willen behalen van jouw doel…. des te hoger zal het op jouw prioriteitenlijstje komen te staan….

Mijn eigen gezondheid en mijn eigen vitaliteit is voor mij het aller belangrijkste geworden, dat was niet altijd zo hoor…. ik stelde eigenlijk alles en iedereen boven mijn eigen welzijn…
Ik was dan ook altijd druk met vluchten voor de verantwoording die ik heb voor mijn eigen welzijn…
En als jij zelf niet fit bent, overgewicht hebt, ondergewicht hebt, je doelen maar niet kan behalen die je stelt….en als jij nu denkt van “ja maar” ik heb kinderen waar ik voor moet zorgen…. “ja maar” ik moet werken….. “ja maar” ik ben al heel erg druk….. “ja maar” ik heb een zieke moeder waar ik voor moet zorgen…. en ga zo maar door….
Dan moet je vooral even verder lezen….

Waarom hamer ik er zo op dat jouw eigen welzijn belangrijker is dan wat dan ook ter wereld?
Iedereen heeft vast wel eens de opmerking gehad dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen?
Ik weet nog wel dat ik dat zelf gewoon langs me heen liet glijden omdat ik dacht dat ik geen keuze had dan te doen wat ik toen deed…. heel goed en heel hard voor anderen zwoegen en zorgen!

Maar iedereen heeft WEL een keuze…. en goed voor jezelf zorgen wilt helemaal niet zeggen dat je niet meer goed voor een ander kan zorgen, dat je niet meer kan werken, dat je geen tijd meer hebt.
Het betekent alleen dat je eerst begint met alles wat voor jou van belang is in je agenda te zetten.
Zaken als…. de uren die je werkt…. die streep je vast door in je agenda.
Wat is jouw persoonlijke doel? afslanken? wat heb je daarvoor nodig? wekelijks begeleiding krijgen? sporten? een cursus doen?
Dat is dus wat je als eerste in jouw agenda zet met pen zodat je het niet uit kan wissen!
Wat moet je daarna doen? Wat is daarna belangrijk voor je? kook je dagelijks voor je zieke moeder? of wil je graag met je kinderen naar sport? of noem maar wat daarna het belangrijkst is…
En zo ga je verder naar het volgende op jouw prioriteitenlijstje….. en dan het volgende, dan het volgende etc etc etc.

Zo zal je zien dat als je een goede planning maakt en dit zwart op wit zet dat je waarschijnlijk meer tijd hebt dan je in je hoofd had bedacht.
En zo zal je ook zien dat je niet alles wat je nu doet ook echt heel belangrijk is, vind je dit wel en raak je nu in paniek omdat je tijd te kort komt, dan is het denk ik zaak om eens te gaan overdenken (of bespreek met iemand) waarom het is dat je zoveel prioriteiten hebt, kan iemand anders dat (gedeeltelijk) overnemen en waarom niet eigenlijk?

En NEE je hoeft niet alles los te laten, alleen dat wat onderaan op je prioriteitenlijst staat en wat je ook kunt delegeren of zelfs helemaal niet hoeft te doen.
Veel voor een ander doen geeft ons ook een gevoel van meerwaarde…. het geeft voldoening om onmisbaar te zijn…. maar is dat eigenlijk wel zo? Ben je onmisbaar of zou degene die je verzorgd of helpt het eigenlijk het ook (evt met wat aanpassingen) zelf ook weer kunnen gaan doen?
Als we namelijk alles overnemen van iemand, dan ontneem je diegene ook de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en om trots te zijn op zijn zelfstandigheid.
Laat de verantwoording van mensen zoveel mogelijk bij de persoon zelf, veelal vind een ander het ook wel lekker makkelijk als jij het doet, of durven ze niet tegen jou in te gaan omdat jij een sterkere persoonlijkheid hebt.
En als iets op een andere manier gebeurt dan jij het doet, wilt het niet zeggen dat het dan niet goed is….. het is alleen anders.
Denk er eens over na waarom je geen tijd hebt en of iets wel echt zo belangrijk is…. belangrijker dan jouw eigen welzijn…??

En daarbij kan ik zeggen dat sinds ik vitaler ben, sinds ik eerst goed voor mezelf zorg… dat ik veel meer tijd heb voor anderen, ik ben niet zo moe meer, ik kan helderder denken, anderen nemen hun eigen verantwoordelijkheid voor hun eigen welzijn net zoals ik dat doe.
Het is ook een verandering in hoe je in het leven staat immers en dat heeft ook zijn positieve weegslag op anderen.
Ik ben een veel leukere moeder met veel meer energie, ik onderneem meer met mijn kinderen dan voorheen…
En JA ik heb ook een druk leven als alleenstaand moeder met spierreuma en met 3 autistische pubers waarbij ik wekelijks in ziekenhuizen zit of bij therapeuten, scholen etc etc, EN met een eigen bedrijf, met een druk sociaal leven en een relatie….

Kwalitatief is niet alleen mijn leven beter geworden, maar ook dat van de mensen om mij heen…. denk er maar eens over na….

Stap 5

Neem de 1e stap…..
Wat heb jij nodig om je doel te bereiken? Verandering van Eetpatroon? Zoek een goede coach!
Meer spiermassa? Zoek uit wat je aan je eetpatroon moet veranderen om op verantwoorde wijze in combinatie met je sport meer spiermassa te verkrijgen. (want je wilt lang gezond blijven immers) Zoek ook daarvoor een coach die je uitlegt en laat zien wat jouw lichaam specifiek nodig heeft ipv de achterkant van een verpakking te lezen of er vanuit te gaan dat een goedkoop middeltje ook gezond is op de lange termijn….. het is jouw lichaam en jouw verantwoording om het de rest van je leven goed te verzorgen.
Wat voor een ander werkt is namelijk altijd afhankelijk van de prioriteiten van de ander…. en zijn dat ook wel jouw prioriteiten?

Stap 6 vertel aan je omgeving wat het is dat je wilt bereiken, waarom je het wilt bereiken (emotie) en wat je eraan gaat doen.
Jouw omgeving is van belang om je doel te kunnen behalen, en steun vanuit je omgeving is wat maakt dat je er over kan praten als het even tegen zit.
En moet iedereen het dan snappen wat het is en waarom je het wilt? NEE…..
Maar door er open over te zijn zal je wel kunnen achterhalen op wie je kunt bouwen en wie niet.

Stap 7

Ga dat doen wat je bedacht hebt….. ga met je eetpatroon aan de gang, ga je agenda volgen… doe de dingen die belangrijk zijn voor jouw eigen welzijn eerst….
Begin met 1 maand……

Stap 8

Ga na een maand evalueren hoe het gaat, wat wil je anders doen, wat is er op je pad gekomen wat je anders wilt doen, wat heb je geleerd in de afgelopen maand wat jou gaat helpen (dus weer de helpende factoren)
Stel je agenda bij en ga er weer een maand serieus mee aan de slag!!

Als je deze 8 stappen blijft volgen, als je blijft leren en bij blijft stellen in de zin dat je alleen dat bijstelt wat jou helpt bij het behalen van je doelen…. dan weet ik zeker dat het je gaat lukken….

En als ik dan toch bezig ben….. dat is precies wat veel coaches met jou samen kunnen doen….
Dat is wat mijn coach met mij heeft gedaan wat in 30 jaar dat ik het alleen deed niet lukte…. dat is wat ik met mijn gemotiveerde klanten doe die hiervoor open staan…. En als ik naar mezelf en naar hen kijk……

Coaching werkt!!

share

Nog geen berichten.

Laat een bericht achter

*